Meer informatie over de verloskundige

Als aanstaande ouder is het vinden van de juiste verloskundige een belangrijke stap in de voorbereiding op de komst van je kindje. Bij de keuze voor een verloskundige komt veel kijken, en daarom willen wij je in dit artikel graag helpen met het maken van de beste keuze.

Waarom kiezen voor een verloskundige?

Een verloskundige is een specialist op het gebied van zwangerschap en geboorte. Zij begeleidt je tijdens de zwangerschap, de bevalling en het kraambed. Het is belangrijk om tijdens deze bijzondere periode een verloskundige te hebben die bij je past en waar jij je prettig bij voelt. Een goede klik met de verloskundige kan bijdragen aan een ontspannen zwangerschap en bevalling.

Wanneer moet je een verloskundige kiezen?

Het is verstandig om zo vroeg mogelijk in de zwangerschap een verloskundige te kiezen. Meestal wordt er rond de 8e week van de zwangerschap een eerste afspraak gemaakt bij de verloskundige. Bij de eerste afspraak wordt er onder andere gekeken naar de duur van de zwangerschap en wordt er een echo gemaakt.

Waar let je op bij het kiezen van een verloskundige?

Er zijn verschillende factoren waar je op kunt letten bij het kiezen van een verloskundige. Hieronder hebben wij de belangrijkste factoren voor je op een rijtje gezet:

 • Locatie: Kies een verloskundige die goed bereikbaar is voor jou en je partner. Het is fijn als je niet te ver hoeft te reizen voor een afspraak.
 • Persoonlijke klik: Kies een verloskundige waar jij je prettig bij voelt en waar je een goede klik mee hebt. Het is belangrijk dat je open en eerlijk kunt praten met je verloskundige en dat je je op je gemak voelt bij haar.
 • Ervaring: Kies een verloskundige met voldoende ervaring en expertise. Vraag bijvoorbeeld naar haar opleiding en werkervaring.
 • Begeleiding: Kies een verloskundige die goede begeleiding biedt tijdens de zwangerschap, bevalling en kraamperiode. Vraag bijvoorbeeld hoe vaak je op controle kunt komen en hoe de begeleiding eruit ziet tijdens de bevalling.
 • Bereikbaarheid: Kies een verloskundige die goed bereikbaar is in geval van spoed. Vraag bijvoorbeeld naar de bereikbaarheid buiten kantoortijden en in het weekend.

Waar vind je een goede verloskundige?

Er zijn verschillende manieren om een goede verloskundige te vinden. Hieronder hebben wij een aantal opties voor je op een rijtje gezet:

 • Via de huisarts: Je huisarts kan je doorverwijzen naar een verloskundige bij jou in de buurt.
 • Via vrienden of familie: Vraag in je omgeving naar ervaringen met verloskundigen en vraag naar aanbevelingen.
 • Via het internet: Op het internet zijn verschillende websites te vinden waarop verloskundigen zich presenteren. Hierbij kun je denken aan websites als Zorgkaart Nederland of de website van de Koninklijke Nederlandse Organisatie van Verloskundigen (KNOV).
 • Via de verzekeraar: Kijk op de website van je verzekeraar welke verloskundigen zij vergoeden en maak een keuze op basis van de beschikbare informatie.

Belangrijk om te weten is dat je altijd vrij bent in je keuze voor een verloskundige. Het is dus mogelijk om van verloskundige te wisselen als je niet tevreden bent met de geboden zorg.

Wat kun je verwachten van een verloskundige?

Een verloskundige biedt verschillende vormen van begeleiding tijdens de zwangerschap, bevalling en kraamperiode. Hieronder hebben wij de belangrijkste vormen van begeleiding voor je op een rijtje gezet:

 • Zwangerschapscontroles: Tijdens de zwangerschap heb je regelmatig een afspraak bij de verloskundige. Hierbij wordt onder andere gekeken naar de groei en ontwikkeling van de baby en naar jouw gezondheid.
 • Bevalling: Tijdens de bevalling begeleidt de verloskundige jou en je partner. Zij controleert de hartslag van de baby en ondersteunt je bij het persen.
 • Kraamperiode: Na de bevalling komt de verloskundige langs om te controleren hoe het met jou en de baby gaat. Zij geeft advies en ondersteunt bij het geven van borst- of flesvoeding.

Daarnaast kun je bij de verloskundige terecht voor vragen en advies tijdens de zwangerschap, bevalling en kraamperiode.

Het kiezen van een verloskundige is een belangrijke stap in de voorbereiding op de komst van je kindje. Het is verstandig om hier op tijd mee te beginnen en goed te kijken naar welke verloskundige het beste bij jou en je partner past. Let hierbij op factoren als locatie, persoonlijke klik, ervaring, begeleiding en bereikbaarheid. Door goed te kijken naar de mogelijkheden kun je een weloverwogen keuze maken en genieten van een ontspannen zwangerschap en bevalling.